Det læste vi i 2020 - del #1

Thomas og Morten præsenterer deres favoritter fra det forgangne år.

Thomas anbefaler:

Præsentation af Thomas

Thomas siger: 

En fremragende, men skræmmende roman om unge sorte amerikaneres liv i 1960erne. 
Elwood er en intelligent dreng, der bor alene med sin mormor. Han er stor fan af Dr. Martin Luther Kings fredelige kamp for sorte amerikaneres rettigheder, men på vej til en sommerskole befinder han sig som passager i en stjålet bil. Han sendes derfor på opdragelsesanstalten Nickelwood. 
På Nickelwood hersker volden fra de racistiske fangevogtere, og det forplanter sig til et råt miljø for drengene. Ind i mellem forsvinder en af de unge, og man hører aldrig om ham igen - han er som oftest taget med ud bagved ”det hvide hus” - og begravet bagefter.
Elwood får dog en ven i drengen Jack Turner, der har forsøgt at stikke af, men er kommet tilbage. 
Sideløbende hører vi om Elwood som voksen, hvor sandheden om NICKEL begynder at blive kendt i offentligheden. 
Colson Whitehead slår med ”Drengene fra Nickel” sit navn fast som en af de bedste nulevende amerikanske forfattere til at beskrive racisme og diskrimination af den sorte befolkning i USA.

Thomas siger:

Murstensværk, med en lang kærlighedshistorie, men frem for alt en historisk socialrealistisk roman, der skildrer levevilkårene i Barcelona i starten af det 20. århundrede.
Ved bogens begyndelse er hovedpersonerne Emma og Dalmau kærester. Begge kommer fra fattige kår, men Dalmau er en fremadstormende kunstner, godt støttet af den religiøse Don Bello. 
Efter at Dalmaus søster bliver dræbt ved en demonstration mod social ulighed og arbejdsvilkår, kommer de to på kant af hinanden. 

Derfra er det én lang deroute for dem begge. Dalmau begynder et livstruende alkohol og morfin-misbrug, der kulminerer, da han er medvirkende til sin mesters datters død. Emma ender ad en længere omvej med at bo hos Dalmaus ludfattige mor som ung enke med et lille barn.
Falcones formår som få at fastholde sin læser gennem mange hundrede sider. Sjælemaleren er en vedkommende roman, hvor man føler stor sympati for hovedpersonerne og bliver klogere på de sociale spændinger, der fandtes i Spanien før den spanske borgerkrig.

Thomas siger:

Spændende historisk spiondrama fra efterkrigstidens England. 14 årige Nathaniel og hans storesøster bliver forladt af deres forældre, da faderen har fået arbejde i udlandet. De to søskende skal gå på kostskole, og en af forældrenes venner flytter ind i deres hus. 

Skolen keder dog Nathaniel, og i stedet flytter han hjem og kommer i kontakt med flere af forældrenes lettere suspekte bekendte – bl.a. en mand der illegalt importerer væddeløbshunde. Men det bliver også til et kærlighedsforhold til en jævnaldrende pige. 
Det viser sig dog, at forældrene bærer på en hemmelighed, som betyder at Nathaniel og storesøsterens liv er i fare. Forældrene har nemlig været med i den britiske efterretningstjeneste.
Da Nathaniel – som voksen – selv ansættes i efterretningstjenesten, prøver han at finde sandheden om især moderens dobbeltliv.

”Krigslys” er nok Michael Ondaatjes bedste roman siden ”Den engelske patient”.  Den er umådeligt velskrevet, selv om kompositionen er kompleks og fyldt med lange flashbacks. Handlingen er spændende, og personerne virker levende. 

Morten anbefaler:

Morten siger:

Bogens handling, som på genial vis fortælles som en ”True Crime”-podcast, er henlagt til en lille by i det nordvestlige England. 
Podcast værten Scott King, undersøger baggrunden for "Macleod-massakren" hvor den 21-årige Arla slog sin familie ihjel. Via interviews med Arla og personer som kendte hende, forsøger King at forstå hendes motiver. 
Arla er ved bogens start indlagt på en psykiatrisk anstalt. Men efterhånden som King dykker ned i sagen, bliver det tydeligt, at den grusomme sag ikke kan bortforklares med Arlas mentale problemer. Det eneste hun selv husker fra den skæbnesvangre nat, er et besøg af de ”sort-øjede børn”…

Den fiktive podcast, som også lægger navn til serien, hedder ”Seks stemmer”. Og det gør den, fordi King interviewer 6 personer, som har tilknytning til sagen. Herefter overlades det til lytteren (og læseren) selv at komme med en forklaring. 
Stemningen er mørk og dyster, men bogen fænger fra start og kravler efterhånden fuldstændig under huden på læseren. Det er en original og effektiv blanding af krimi og psykologisk gyser.
Matt Wesolowski er en forfatter, som jeg vil glæde mig til at følge fremover.

Bogen er 2. del i serien ”Seks stemmer”.

Morten siger:

Mark Lanegan var forsanger i Seattle-bandet Screaming Trees, som udgav to af mine yndlingsalbums fra 90’erne: ”Sweet Oblivion” og ”Dust”. 
 Han var nære venner med Kurt Cobain (Nirvana) Layne Staley (Alice in Chains). Men dette er ikke nogen typisk biografi, der fortæller om det glamourøse liv som rockstjerne. Der er tale om en hudløs og ofte brutal beskrivelse af livet som junkie i 90’ernes USA. 
Lanegan skildrer hvordan det var at vokse op i den lille by Ellensburg i det nordvestlige USA - i et hjem uden kærlighed, med en fraværende far og en bitter mor. Som ung mand var han utilpasset og rodløs, og hvis det ikke havde været for musikken havde han med sikkerhed endt sine dage i fængsel.

Han blev forsanger i bandet Screaming Trees, men han indrømmer blankt, at han kun gjorde for at komme væk fra Ellensburg. Rock’n roll livsstilen medfører et hastigt eskalerende misbrug af stoffer og alkohol, som resulterer i en tilværelse som heroin-junkie. En tilværelse som han accepterer som sin skæbne, og kun halvhjertet forsøger at komme ud af.

Det er på én gang hårrejsende og sørgmodig læsning – specielt når Lanegans nære venner i musiklivet én efter én møder deres endeligt i heroinens klør. 
Heldigvis har Lanegan en kulsort humor, som trods alt gør det til en underholdende og tankevækkende læseoplevelse. 
Mark Lanegan har udgivet en hel stribe af fantastisk musik som solist i tiden efter Screaming Trees, som absolut er værd at udforske.
 

Morten siger:

Fantastisk underholdende og stemningsfuld tegneserie, der består af en håndfuld kriminoveller fra 1800-tallets London: 
En diabolsk plan om at sikre en arv, et mord på bestilling, en dommers kamp for en dødsdømt, en okkult kode fra fortiden og et mord i et lukket lokale, som det kræver de skarpeste hjerner at løse.
Fælles for dem alle er, at de tager udgangspunkt i gentlemen-klubben ”The Green Manor” – men dets medlemmer er bestemt ikke den klassiske engelske gentleman. Snarere er der tale om en flok snobbede svindlere, banditter og mordere… 

Det er lige dele mordmysterier og kulsort humor, og forløsningerne på de enkelte historier er sjældent andet end overrumplende.
For fans af Sherlock Holmes og Edgar Allen Poe.