Afsted til det vilde vest

De fleste danskere har fjern eller nær familie, der har taget springet over Atlanten og prøver lykken mod vest. I min familie er det min mors to fætre, der i 1960´erne valgte at immigrere til USA.

Jeg husker engang de besøgte os, det må have været i midten af 80´erne, hvor de havde gaver med til min bror og jeg.
Det mest vidunderlige var en pakke af deres berømte ”Jell-o”. Egentlig var det blot nogle breve med pulver, som vi rørte op med vand og som derefter stivnede til farvestrålende blævrende vingummi-gopler.
Ud over dette er minderne få og fjerne og jeg tænker af og til på, hvad der fik de to unge mænd til at forlade Danmark. Måske var det bare nysgerrigheden og udlængslen, som mange unge rammes af, for jeg tror næppe de rejste ud af nød.

Det gjorde mange andre danskere, nordmænd, irlændere – ja europæere i 1800 tallet og frem. Det har litteraturen nydt godt af og der er skrevet utallige herlige, gribende historiske romaner om udvandringen til det vilde vest. 
Sidste år kom bogen ”Høstkarl i himlen” af Edvard Hoen og køen på den arbejder sig stille og roligt opad, og det er ikke så underligt, for vi kommer helt tæt på de barske ubarmhjertige forhold, der gjorde at mange familier i desperation måtte søge derhen, hvor de hørte, der var en bedre chance for overlevelse.

Hele Danmarks Jane Aamund, som vi netop har måttet sige farvel til, formåede også at skildre livet som udvandrere i sin krønike om Jens og Kirsten, der drog til Argentina i midten af 1800 tallet og forsøgte at forvandle en jordhule til en gård med køer, grise og de elskede ”danske” høns. De to bøger i Aamunds krønike er gribende og kan levere varm underholdning i denne kolde tid. 

Når talen falder på USA og udvandring, lander snakken ofte på alle de konflikter og uroligheder, der opstod på grund af ”guldfeberen”. Toril Brekke har skrevet trilogien ”Drømmen om Amerika”, ”Guldfeber” og ”Det forjættede land”, hvor vi følger en gruppe nordmænd, der drog ud efter guldet i 1825 og deres kamp for at klare sig.

Vil du have mere ægte udvandrerhistorie? Mandag den 25. februar kl. 19 er der foredrag ved lektor og forsker ved Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen på Holstebro Bibliotek. Han fortæller historien om den danske helt Chris Madsen, som han har skrevet om i bogen ”Et liv på kanten – en biografisk fortælling om Chris Madsens utrolige liv”. Chris Madsen udvandrede og blev dragon i det amerikanske kavaleri, hvor kan kom med i indianerkrigene. Han anses for at være en helt i USA, mens der stort set ingen spor er af ham i Danmark. Dog fortælles det at Chris Madsens bror var soldat i Jyske Dragonregiment i Holstebro. God rejse ”over there”.

Af  teamleder Trine Petersen
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 20. februar 2019