Anders And er mest populær

Jeg er donaldist og ansat som bibliotekar på Holstebro Biblioteker. Ofte kan I møde mig på Vinderup Bibliotek eller børnebiblioteket i Holstebro. At være donaldist betyder, at mit hjerte brænder for Anders And og alle de andre figurer fra Andeby.

Gennem årene har jeg opnået et stort kendskab til Andeby-miljøet, figurerne og de forskellige fakta om universet, tegningerne, tegnerne, forfatterne og historierne.
Derfor rejser jeg rundt og holder foredrag om min store passion.
Ofte er det børn, der er tilskuere og i de seneste par år har jeg holdt foredrag for børn fra skolerne i Holstebro og omegn.

Generelt har jeg fundet ud af at børn er meget nysgerrige – og så er de fleste på mellemtrinnet utroligt gode til at lytte og stille gode spørgsmål.
Mange lærere har sagt til mig, at min evne til at holde eleverne fanget i op til 45 minutter er ret imponerende.
Jeg kommer jo imidlertid også med et emne, de kender til – både fra evt. Anders And-blade, men nok i alle tilfælde fra Disney-Sjov om fredagen.

Jeg har lavet en lille undersøgelse om hvilken figur, der er den mest populære blandt de af Holstebro Kommunes mellemtrins-klasser, jeg har haft besøg af på biblioteket.
Resultatet blev næppe overraskende: Anders And som en klar nummer et, stærkt efterfulgt af Joakim von And og Mickey Mouse – og prinsesserne Elsa og Anna fra Frozen på en flot 4. plads.

Til foredragene fortæller jeg om Andebys indbyggere – om figurerne, om tegnerne og forfatterne bag – om de forskellige hovedpersoners familieforhold – via stamtræet – og i relation til Joakim von And, plejer jeg at vise arkitekttegningerne over pengetanken.
Jeg lægger meget vægt at få sagt at Andebyuniverset er så omfattende, at man faktisk aldrig kan blive færdig med det – der er flere Andebytegneserier, end du kan nå at læse på et helt liv – en af de stærkeste forhindringer er også, at der er Andeby-historier på alle sprog – fx både amerikansk, italiensk, brasiliansk portugisisk, kinesisk og tysk – flere sprog end de fleste når at lære i deres liv – og flere blade, end man kan få fat i.

Det er så bredt et univers, at du både kan læse om kærlighed, krimi, eventyr og spænding. Og så lægger jeg i øvrigt vægt på, at jeg lærte at læse vha. Anders And.
Min motivation til at knække læsekoden kom fra det faktum, at når man læser Anders And får man dobbelt så meget ud af det, når man kan stave sig igennem taleboblerne – det var for mig mere motiverende end Søren og Mette-bøgerne, som blev brugt i skolerne dengang. (Læseletbøgerne på biblioteket i dag er en del mere spændende efter min mening – og desuden udlåner vi også Anders And-blade på biblioteket.)

Når klasserne er på besøg, benytter jeg altid lejligheden til at vise biblioteket frem, og til at vise, hvor de vigtigste tegneserier (efter min personlige mening) står – jeg forklarer naturligvis, at mine andre kolleger ikke nødvendigvis er enige i den prioritering.

Forskellen på klasserne viser sig jo så også tydeligere når de er på biblioteket – nogle finder hurtigt frem til det interaktive gulv og spillecomputerne, hvor andre klasser er mere forsigtige, og venter på grønt lys fra deres lærer, før de får frikvarter og får lov at bevæge sig rundt og kigge, før turen går hjem til skolen igen til flere timer.

Af Anders Christian Sivebæk, bibliotekar og donaldist
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 31. december 2019