Drømmer om fede biler

Hvad er det med mænd og biler? De fleste mænd kaster om sig med rosende gloser, når fede øser ruller forbi, og jeg har bemærket at det starter tidligt. Et af min søns første ord var ”traktor”.

Christian Grau (livsstilsekspert, forfatter mm.) har skrevet bogen ”Mænd og biler” og underholder blandt andet med hvilke typer mænd, der kører hvilke typer biler. Ifølge Allan og Barbara Pearce (forfattere, kommunikations- og kropssprogseksperter), kan mænds kærlighed til biler hænge sammen med at mænd, når de kører bil, nyder at bruge deres veludviklede rumlige evne til håndtering af gearskifte, koblings- og bremsekombinationer samtidig med de fører bilen rundt på vejene.
Hvis det er rigtigt, så er det da underligt at kvinder ifølge statistik kører mere sikkert end mænd. Faktum er nemlig, at mænd er involveret i dobbelt så mange trafikulykker som kvinder ifølge Vejdirektoratets rapport: ”Kønsforskelle i trafikulykker”.
Hjemme hos os er det da også min mand, der har stået for flest ridser i lakken.

Jeg kender ikke svaret på hvorfor mænd er så vilde med biler, men jeg ved til gengæld, at når det kommer til litteratur om biler, så låner vi på biblioteket masser af bøger og blade ud om biler og andre transportmidler. Faktisk fortæller børnebibliotekar Luise Damm Rotbøll at vi kan dække alle aldre bilmæssigt – medmindre de er udlånt.
Eksempelvis har vi for de helt små en bogkrybbe med ”Biler og maskiner”, hvor de små poder kan bladre i tykke papsider med billeder eller tegninger af forskellige transportmidler og allerede tidligt kan studere forskellen mellem dem. For de lidt større børn har vi almindelige billedbøger, hvor børn og voksne sammen kan kigge på de flotte køretøjer.
Vi har også højtlæsningsbøger om biler, eksempelvis ”Axel elsker biler”, hvor køretøjer er sat på rim og på den måde forenes sprogleg og læring med bilinteressen. For skolebørn er der bøger om køretøjer tilpasset læseevnen. Vi har bøger for ”startlæserne” og inden for ”letlæsningsgenren” og børnene kan både vælge mellem fiktive historier såsom ”Villy er vild med Volvo” og ”Magnus kører ræs” eller faktabøger a la ”Racerbiler i Danmark”.
Til unge og voksne findes der bøger om alt lige fra køretøjsteknologi til veteranbiler, reperationshåndbøger og biografier om racerkørere.
Artikler om biler kan du finde i bilmagasiner på biblioteket eller online via netbiblioteket, hvor du kan finde biltests, viden om miljøpåvirkning og mange andre emner, der kan mætte selv den mest hungrende bilsluger. Skulle du være uheldig og miste kørekortet kan du også med biblioteket få adgang til TURteori og gratis træne til teoriprøven vha. online kurser.

Alt det kan du høre om til den store Vejfest i Vest, hvor du kan finde aktiviteter og personale fra Holstebro Bibliotek i et stort telt midt på vejen. Hvem ved, måske gør den nye motorvej at der kommer flere fede biler i Holstebro?

Af  teamleder Trine Petersen
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 5. september 2018

Christian Grau: Mænd & biler : hvad siger du med din bil - og hvad siger din bil om dig?
  • Bog

Mænd & biler : hvad siger du med din bil - og hvad siger din bil om dig?

Af Christian Grau (2011)
Forfatterens hyldest til bilen
Marie Duedahl: Villy er vild med Volvo

Villy er vild med Volvo

Af Marie Duedahl (2017)
Villy er på tur med sin far i lastbil. Villy vil gerne køre ræs i lastbilen, men så ser de en politibil. Hvad mon der sker?
Per Østergaard (f. 1950): Magnus kører ræs

Magnus kører ræs

Magnus og onkel Jan kører ræs i en grusgrav. De kører i onkels jeep. Lige før en sø giver de den fuld gas og drøner gennem den, så vandet står til alle sider. "Så fedt!" råber Magnus