Pagten om filmatiserede bøger

Jeg lavede engang en pagt med mig selv. Jeg ville læse Stieg Larssons triologi om Mikael "Kalle" Blomkvist og Lisbeth Salander inden jeg så filmene. Jeg ville have det hele med. Det skulle gøres ordentligt. Der gik lige præcis 10 måneder, før jeg brød pagten.

10 måneder er den tid fra den første film havde præmiere til film nummer tre havde præmiere. Flere i min omgangskreds havde læst bøgerne. Og dem, der ikke havde læst bøgerne, havde set filmene. En af mine laster er at være frygtelig nysgerrig, så pagten begyndte selvfølgelig at smuldre. En aften fandt jeg mig selv siddende i sofaen med fingeren på ’play’. "Mænd der hader kvinder" tonede frem op skærmen. Pagten var brudt.

Det er ikke første gang, jeg ser filmen uden at have læst bøgerne bag. For eksempel har jeg aldrig læst Tolkiens bøger om Hobbitten og Ringenes Herre. Jeg har forsøgt, men er ikke vedholdende nok. Selv om jeg elsker at se film, kan bøgerne bare noget, som film ikke formår – og omvendt. I en bog er der tid og ro til at kæle for detaljerne. Du kommer i tættere kontakt med bogens personer og univers. Det kan føles som at være der selv - en gang imellem. Men med filmene bliver man hurtigt suget ind i fortællingen og måske er det derfor min nysgerrighed vinder, for mon filmatiseringen formår at fortælle historien? Jeg ved ikke om det var for at gøre op for min bortfaldne pagt, at jeg efterfølgende læste romanen "Højtlæseren" af Bernhard Schlink, måske bedre kendt under filmtitlen "The Reader" med Kate Winslett i hovedrollen. Pudsigt nok har jeg aldrig fået set filmen, men bogen har jeg aldrig glemt og filmen står helt sikker på min ”to see liste”.

Normalt har jeg også affundet mig med at filmen ikke helt er som bogen. Og det er meget sjældent, jeg vælger at læse bogen efterfølgende. Ved nærmere eftertanke har jeg vidst kun haft succes med det én gang. Det var da jeg så filmen "The Help". På dansk har bogen fået titlen "Niceville". Jeg læste bogen efter at have set filmen, og må sige at det fungerede ganske udmærket. Selv om filmen ikke havde fået alle detaljer med, havde lige denne her fået fanget stemningen og personkaraktererne på fremragende vis. Ellers kan det være svært. Min far har altid sagt: "læs bogen først - se filmen bagefter, hvis du skal se filmen". Kom jeg nogensinde til at læse Stieg Larssons roman-triologi? Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg syntes filmene var alt for barske til, at jeg havde lyst til at opsøge det univers igen, og slet ikke i bogform med endnu flere detaljer.

På biblioteket kan du dette forår få sat billeder på dine læseoplevelser, når vi viser filmatiserede romaner i Bibliotekssalen. Den første film vi viser er baseret på novellen "Story of your life", skrevet af Ted Chiang. Desværre er den ikke blevet oversat til dansk, så skal du læse den først er det på engelsk. Novellen handler om en lingvist (en sprogkyndig person), der bliver hyret af militæret til at kommunikere med fremmede livsformer efter at 12 mystiske rumskibe er landet rundt om på jorden. Glæd jer til at se Amy Adams, Jeremy Renner og Forest Whitaker i hovedrollerne, og nyd filmen der har høstet stor anerkendelse fordi den faktisk formår at favne Ted Chiangs novelle.

Af  bibliotekar Ditte Sophie Tågelund Riishøj
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 14. marts 2018

Denis Villeneuve, Eric Heisserer, Bradford Young: Arrival
  • Blu-ray