Sådan får du et krimi-kick

15.02.18
Kender du det at fantasien pludselig stikker af og gør at du bliver bange for noget, der slet ikke giver mening? Det gør jeg, for jeg er ikke rigtig vokset fra at have en livlig fantasi. Det betyder, at når jeg læser krimier eller ser gyserfilm, kan jeg godt blive lidt paranoia.

Det skete for nylig, da jeg var alene i vores nyerhvervede sommerhus ved Hjarbæk Fjord. Jeg var i gang med at slibe cement af en væg. Det var skumringstid og mens lyden af sliberiet føltes højere og højere registrerede jeg, at det blev mørkere og mærkere omkring mig. Jeg måtte holde omkring en væg for at lægge kræfter i slibningen og den arm (min egen), som jeg ikke kunne se, fik jeg pludselig fornemmelsen af, at nogen ville gribe fat i. Jeg tænkte ved mig selv at nu skulle jeg tage mig sammen. Hvem ville komme snigende ind i et sommerhus langt ude ved Hjarbæk Fjord? Men samtidig havde jeg en lignende scene fra en kriminalroman krybende frem mellem pandelapperne og fornuften måtte vige. Jeg lagde værktøjet fra mig og gik ud i gangen for at låse døren.

Mere skete der ikke den aften – og heller ikke siden, men jeg kender mig selv godt nok til at vide, at når jeg er i gang med en kriminalroman, kan jeg ligeså godt affinde mig med at fantasien spiller mig et puds, selvom jeg godt ved bedre. Denne forestillings- eller indlevelsesevne kan som i sommerhuseksemplet betyde, at jeg må tage visse ”forholdsregler”, men langt det meste af tiden betyder det blot at jeg får et vaskeægte adrenalinkick, når jeg læser krimier eller ser gyserfilm og underholdningsværdien er tårnhøj.
Lige nu læser jeg en Belinda Bauer krimiserie, hvor engelsk hedeidyl forvandles til en gravplads og skildringen af massemorderen er så godt skrevet, at han står skræmmende lyslevende frem på siderne.

På mit bord ligger også Inger Gammelgaard Madsens krimi ”Blodregn”. Jeg har hørt at hendes serie om Roland Benito er læsværdig og kan godt lide, når krimierne både foregår herhjemme i Danmark, men også tager afstikkere til andre verdensdele. Desværre når jeg nok ikke at få den læst inden den 22. februar, hvor Inger Gammelgaard Madsen kommer og fortæller om sine krimier på Vinderup Bibliotek. Jeg kan afsløre at også hun læser mange krimier, og at hun vil fortælle om sit researcharbejde til bøgerne.

Jeg har altid tænkt at krimiforfatterne må have mindst ligeså livlig fantasi som jeg for at kunne udtænke og skildre de mange forfærdelige forbrydelser og forbrydere. Måske har du aldrig tænkt sådan, men måske er du klar på et krimi-kick af de helt store? Den 18. marts sender vi en bus afsted til Krimimessen 2018 i Horsens sammen med et par biblioteksmedarbejdere fra Holstebro og nogle kolleger fra Lemvig Bibliotek. Du kan komme med på busturen og få masser af inspiration til hårrejsende læsestof og høre forfattere, skuespillere, forlagsfolk og mange andre fortælle løs om krimiernes verden. Se mere på holstebrobibliotek.dk.

Af  teamleder Trine Petersen
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 14. februar 2018.

Materialer