Sådan spotter du FAKE NEWS

24.10.17
I denne uge [uge 41, 2017] sætter biblioteker i hele landet spot på demokratiet med en stor kampagne. Det gør vi fordi det er vigtigt at værdsætte demokratiet, og fordi vi biblioteker kan nå langt ud med budskabet. På Holstebro, Ulfborg og Vinderup Bibliotek har vi over 1000 besøgende om dagen.

Et af hovedspørgsmålene i kampagnen er: Hvad betyder demokrati for mig? For mig er det ret enkelt. Det betyder nemlig, at jeg kan vælge – at jeg faktisk har et valg og dermed min frihed. Jeg kan eksempelvis vælge om - og hvornår jeg vil ytre mig – og om hvad. Jeg kan vælge, hvad jeg vil læse og hvornår, hvem jeg vil stemme på og lytte til og netop det sidste: Hvem jeg vil lytte til, bliver mere og mere aktuelt for stemmerne stopper aldrig. Overalt bombarderes vi med ytringer, fordi vi med de sociale medier og nyheder online er omringet af mennesker, der udtaler sig og producerer ”nyheder” og det er svært at skelne mellem, hvad der er sandt og falsk og midtimellem.

Folkebibliotekernes opgave er ifølge biblioteksloven: ”at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed såsom musikbærende materialer og elektroniske informationsressourcer, herunder internet og multimedier.” Med andre ord så er det bibliotekernes opgave at bidrage til oplyste borgere, der blandt andet kan sortere i de informationer, de får. Behovet for at kunne sortere er stort og i samarbejde med chefredaktør og journalist Lea Korsgaard fra Zetland, Trygfonden, Frirummet, Egmont og Specialtrykkeriet Arco har Danmarks Biblioteksforening udgivet en lille bog, der er ”mediebrugerens manual til løgnens tidsalder”. Bogen kan du hente gratis på dit bibliotek, men det tilhørende lille bogmærke siger det ret kort med seks gode råd:

  • Tjek kilden (undersøg siden, links og forfatteren – virker det troværdigt?).
  • Læs videre (holder overskriften, når du læser videre?).
  • Er det en joke? (er artiklen ment for sjov?).
  • Tjek dato (er nyheden aktuel eller er den vildledende?).
  • Fordomsfuld? (overvej om dine egne overbevisninger påvirker din dømmekraft).
  • Spørg eksperten (besøg biblioteksvagten online eller spørg på biblioteket).

Jeg indrømmer at det er sket for mig flere gange, at jeg har læst en overskrift på Facebook og er dumpet i med begge ben. Jeg har taget historien for gode varer, for senere at gennemskue at det da vist var ”fake news”. Heldigvis er jeg ikke én af dem, der deler i øst og vest, så jeg undgik at skidtet røg videre via min profil. Vi kan alle blive i tvivl og det er netop tvivlen, der er afsættet til at være kritisk og som sammen med sund fornuft og oplysning kan hjælpe os alle med at navigere i ”løgnens tidsalder” og være en del af demokratiet på et ordentligt fundament.

Tjek også siden: www.spotfakenews.dk.

Af  teamleder Trine Petersen

Tidligere bragt i Dagbladet Holstebro den 12. oktober 2017

Materialer