Filmfavoritter

Bliv klogere på Boris Hansen

16.03.22
Fredag den 1. april kl. 17 kan du møde Boris Hansen. Forfatterforedraget efterfølges af Readathon for voksne - et hyggeligt og uforpligtende læsefællesskab på biblioteket efter lukketid. Her kan du blive klogere på, hvem Boris Hansen er.

Hvem er Boris, og hvor er du vokset op?
Jeg er født og opvokset i Aarhus, som jeg stadig ikke er sluppet væk fra i en alder af 40. Det er her, jeg til daglig skriver mine bøger, som primært kan beskrives som ’science fiction og fantasy til unge’, men som leger lidt med at prøve genrernes og målgruppernes grænser af, hvilket måske er grunden til, at rigtig mange af mine læsere faktisk er fuldvoksne.

Hvordan blev du forfatter?
Man kan sige, at jeg er debuteret som forfatter en del gange efterhånden. Først i 2006, hvor en krimikonkurrence og løftet om en stor pengepræmie fik mig til at forsøge at indsende mit første færdige manuskript, som jeg skrev med hjælp fra min kæreste. Derefter gik der over 5 år, før jeg atter udgav noget. Og nu, 10 år senere, hvor jeg skriver på en ret unik serie med konceptet, ’hvad, hvis man kunne rejse ind i bøger?’, føler jeg lidt, at jeg har genstartet mit forfatterskab endnu en gang.

Hvem og hvad inspirerer dig i dit forfatterskab?
Modsat mange af mine kolleger har jeg ikke nogen idoler, som jeg 100% ville ønske, at jeg kunne være mere ligesom. I stedet plukker jeg små bidder af inspiration fra forskellige forfattere. Jeg er ikke Stephen King-fan, men jeg er inspireret af hans måde at skildre en histories samtid og miljø på. Jeg er ikke George R. R. Martin-fan, men jeg ville ønske, jeg kunne worldbuilde og gøre fantasyverdener troværdige ligesom ham. Jeg er ikke China Miéville-fan, men mandens stedbeskrivelser er magiske og inspirerende og så videre.

Hvilke forfattere vil du anbefale, hvis man skulle læse tre gode bøger ifølge dig?
’Flowers for Algernon’ af Daniel Keyes er et af mine yndlingseksempler på intelligent science fiction, der fortæller en personlig og meget rørende historie om ét menneske, men som samtidig har store implikationer for vores forståelse af menneskelig intelligens, selvbevidsthed, og hvad det vil sige at være lykkelig.

Fantasy-serien ’A Song of Ice and Fire’ er blevet et mainstream-fænomen gennem tv-serien ’Game of Thrones’, men bøgerne er virkelig gode på en måde, som filmatiseringen aldrig helt kunne efterligne. Der er simpelthen noget i sproget og dialogen og karakterskildringerne, der gør George Martins fantasyverden fuldstændig troværdig og levende, og det var en kæmpe game-changer for mig, da jeg som ung forfatterspire begyndte at læse serien for tyve år siden.

’1984’ af George Orwell er stadig den helt store science fiction-klassiker. Jeg kan stadig huske, hvordan jeg i en alder af 20 år slugte bogen i løbet af en nat, og da jeg endelig kiggede op fra den og opdagede, at morgenlyset var begyndt at krybe op ad væggene på mit værelse, så jeg verden på en lidt anden måde end før.