Interview med Maria Helleberg

03.11.21
Torsdag den 18. november 2021 var Maria Helleberg til forfatteraften i Tinghuset i Ulfborg. Lær hende lidt bedre at kende i interviewet her.

Hvem er Maria, og hvor er du vokset op?
Født på Frederiksberg hvor alle jyder i 50’erne lod til at have samlet sig, hvis de fik arbejde i
hovedstaden.
Vokset op i Vejle, Danmarks Harzen. Barndommen kommer I til at høre meget mere om i ’Oldebarn’, der gerne skulle udkomme efteråret 2021.

Hvordan blev du forfatter?
Godt spørgsmål. Begyndte at skrive fiktion da man havde lært mig alfabetet. Fem år gammel. Kedede mig i gymnasiet og begyndte at skrive for fornøjelsens skyld. Lidt på skrømt sendte jeg et manus ind til Gyldendal i 1985. Og så skiftede jeg vej - ville ellers have været balletdanser eller dyrlæge eller operainstruktør eller flyveleder eller gymnasielærer eller teaterforsker. Og et par andre jobs.

Hvem og hvad inspirerer dig i dit forfatterskab?
Mennesker! Reaktioner, idéer, synspunkter, men altid med udspring i virkelige mennesker.

Hvilke forfattere vil du anbefale, hvis man skulle læse tre gode bøger ifølge dig?
KUN TRE? Okay. Susanne Clod Pedersens serie om vikingetiden med Arnulf som hovedperson. Det er hendes tidsalder, og hun kan spinde stadig nye historier og udviklinger, så man tror på det hele.
Hilary Mantels ‘Wolf Hall’ fra reformationens England. De er der alle sammen, Henry 8, Anne Boleyn, kardinal Wolsey, Cromwell, Jane Seymour. En helt utraditionel helteskurk og et prægtigt funklende sprog.
Så til en moderne klassiker - Tove Ditlevsen ’Gift’. En nervedirrende, pirrende, klog, klar og usentimental beskrivelse af tre ægteskaber, stofmisbrug og forfatterskab.