Foto: Arkiv.dk

”Silent Reading” en ny læseoplevelse for både bibliotekaren og lånerne

24.11.21
Hvor mange bøger er der mon udkommet i Danmark, siden jeg blev uddannet bibliotekar i 1981? Jeg aner det ikke, jeg kunne selvfølgelig nok slå det op i statistikkerne, men jeg vil lade spørgsmålet stå åbent.

Jeg ved i hvert fald, at jeg gennem alle disse år har været med til at indkøbe og udlåne i tusindvis af titler, både fagbøger og skønlitteratur. Jeg har også måttet kassere mange af de bøger, jeg selv har været med til at købe. Fagbøger bliver forældede – tænk f.eks. på lovstof, ligesom skønlitteratur kan blive umoderne. Privat elsker jeg også en god bog, jeg læser mest fagbøger, men også skønlitteratur, pt er jeg i gang med Jo Jacobsens forfatterskab. Jo Jacobsen tilhører skaren af nu næsten glemte, men stadig spændende forfattere. Hun skrev på samme tid som Thit Jensen, Karin Michaelis og Johannes Buchholtz, ham fra Struer. Jo Jacobsen var ivrig samfundsdebattør indenfor kvindesagen og seksualoplysning foruden hendes skønlitterære virke.

Mit bibliotekararbejde giver utallige oplevelser med litteraturen og de lånere, jeg formidler litteraturen til. Alligevel har jeg dog aldrig haft en sådan litterær oplevelse, som jeg har i vente første søndag i december.

Det er et spændende samarbejde mellem Teater Jævn og Vinderup Bibliotek. Arrangementet er en kombination af en vandring på Rydhave Slots gange, på loftet og i kældrene og litterær formidling i høretelefoner.

Arrangementet hedder ”Silent Reading”, hvilket betyder, at deltagerne har høretelefoner på og lytter til højtlæsning som en slags live-lydbog. Gennem høretelefonerne kommer fortællerstemmen helt ind i øregangen på hver enkelt, så der skabes en særlig nærhed og intimitet omkring lytteoplevelsen.

Jo Jacobsen ejede Rydhave Slot fra 1918-1923, og det var i den periode, hendes første bøger udkom, forinden havde hun skrevet i dagspressen og tidsskrifter. Rydhave Slot bliver således en unik historisk kulisse for formidling af Jo Jacobsens tekster.

Jeg indleder eftermiddagen med i det åbne rum kort at fortælle om Jo Jacobsen, bedst kendt som ”Bryggerfruen” idet hun nogle år var gift med Carlsbergsønnen Vagn.

Skuespiller Sofie Ancher Vea læser derefter passager fra Dorthe Chakravartys biografi ”Jo – Carlsbergfruen der gik sine egne veje” samt udpluk fra Jo Jacobsens romaner og kronikker som ”Silent Reading”.

Der er mange spændende elementer af formidling i dette arrangement, og jeg ser frem til at opleve kombinationen af de fysiske rammer, den litterære fortælling og lytteoplevelsen. Håber, vi ses.