Holstebro – kan du huske dengang?

På Facebook kigger jeg sommetider i en gruppe, der handler om det gamle Holstebro. Her lægger folk billeder op fra deres ungdom, eller skriver at de ”kan huske ditten og datten” og så går snakken ellers.

Nogle gange kører tråden langt væk fra det, det startede med, og ofte diskuterer folk ud fra forskellige forudsætninger, da vi jo ikke var unge på samme tid.

Hvis du godt kan lide den slags nostalgi, kan du gå ind på lokalhistorisk arkivs hjemmeside og studere de spændende billeder fra det gamle Holstebro. Det er billeder lige fra fotografiets barndom til for ganske nylig, og det er sjovt som minderne kommer frem, når man ser de gamle billeder. Pludselig kan man huske bygninger og vejforløb, som er forsvundet for mange år siden.

Du kan også besøge kælderen på Holstebro Bibliotek, hvor vi har vores lokalsamling. Det er bøger, som handler om egnen her, og selvom de ved første øjekast kan se gamle, grå og kedelige ud, gemmer der sig mange oplysende og underholdende informationer. Der er gamle lokalplaner, vejvisere fra de sidste mange år, bøger om gaderne i byen, masser af fotomateriale og så en af mine yndlinge: Bjerregårds bog: Holstebro – hvornår skete det? Her får du korte svar og årstal om stort og småt i Holstebro: 

  • I 1930 begyndte ”Kinoteatret” at vise tonefilm. 
  • I 1953 var der 20 slagterforretninger i byen. 
  • I 1970 skulle alle skraldespande i den nordlige del af byen udskiftes med papirsække og i resten af byen blev de afskaffet i løbet af de næste par år. 

Du kan også læse gamle eksemplarer af dagbladet. De bliver lagt over på mikrofilm, der muliggør at de kan læses i bibliotekets mikrofilmsapparat. Biblioteket har Dagbladets aviser fra 1881 og op til nu, så hvis du vil vide, hvad der skete den dag du blev født, kan du undersøge det her. 

Jeg vil også gerne lige fortælle om arrangementerne ”Her var engang”, som Holstebro Museum arrangerer i samarbejde med bl.a. Odin Teatret og en række frivillige.
En gang om måneden besøger man forskellige steder i Holstebro, som har en eller anden historie: Det gamle rådhus, Anlægspavillonen og Sygehuset er bare nogle af de mange steder, der er blevet besøgt.
Alle steder er besøget bygget op over samme koncept: Der er kaffe og kage, oldermand fra Marens Venner, musik fra Odin Teatret og en lille optræden og ikke mindst fortællinger om lokaliteten af folk fra museet, og andre som ligger inde med interessant viden om netop dette særlige sted.