Henrik Nordbrandt (1945-2023)

”Når et menneske dør / bliver dets omgivelser tilbage… ” (Omgivelser, Gyldendal, 1972)

Af Ulrik Skeel, Poesi på en torsdag

Henrik Nordbrandt, af mange regnet for en af Danmarks bedste digtere, gik bort den 31. januar efter kort tids sygdom. Han blev 77 år gammel.

Han blev født den 21. marts 1945 på Frederiksberg. I erindringsbogen, Døden fra Lübeck (Gyldendal, 2002), og i adskillige interviews har han beskrevet, hvorledes hans barndom og ungdom var præget af store og alvorlige problemer. Han havde det vanskeligt med sine forældre og i det hele taget med sine omgivelser. Skolen hadede han. Han pjækkede så meget, han kunne og måtte gå 5. klasse om. Som 16årig udviklede han en spiseforstyrrelse efter at have set en film om koncentrationslejrene.

Til gengæld opnåede han allerede med sin debutdigtsamling, Digte, (Gyldendal, 1966) en bred anerkendelse. Flere kritikere så ham som en ny digterkomet. Torben Brostrøm kaldte hans strofer for ”Søvngængersikre”.
Efter sin debut forlod han Danmark i flere årtier for at bosætte sig i bl.a. Grækenland, Spanien, Italien og Tyrkiet. Inspirationen fra disse langvarige udenlandsophold løber som en stærk understrøm gennem de fleste af hans udgivelser.

I 2007 slog Nordbrandt sig igen ned i Danmark og blev gift med den finske overlæge og professor, Marja Jäättelä.

Der er i Nordbrandts forfatterskab en kolossal spændvidde. Hans digte er præget af en uforlignelig ordkunst. Der er ingen tvivl om, at et dominerende tema i hans digte bygger på et af den moderne digtnings mest kendte grundbegreber leden. Det vil sige utilpasheden – og utilpassetheden – modbydeligheden ved menneskehedens dårskaber, for ikke at sige ondskab, ødelæggelserne, ubetænksomheden, dens dumhed. Men måden Nordbrandt behandler og tackler dette tema på er samtidigt tvetydigt, sarkastisk og nuanceret.

Hans digte kan begynde et sted, som lokker den intetanende læser ind i deres hule, hvor Nordbrandt så præsterer nogle pludselige skift, for ikke at sige overraskelser, som man ikke aner, hvordan kan have opstået - og hvad man først troede, man stod overfor, viser sig nu at være det stik modsatte. Men når man som læser først er kommet sig over chokket, føler man sig på forunderlig vis renset og opløftet. Lettere.

Skønheden og kærligheden er to andre, store temaer i hans samlede oeuvre.

Nordbrandt blev præmieret med de fleste priser og udmærkelser, der eksisterer i Danmark. Derudover modtog han Nordisk Råds Litteraturpris i 2000. Fra 2014 var han medlem af det Danske Akademi.

Kilde: Forfatterweb.