Stigning i udlån på børnebiblioteket i Holstebro

15.04.24
Udlånstallet på børnebiblioteket i Holstebro er steget markant med en stigning på godt 13 % fra 2022 til 2023. Men hvad er der sket, siden læseglæden er steget?
Bøger i børnehøjde og upcycling bogreoler

Noget tyder på, at den nye indretning af børnebiblioteket har haft en effekt på udlånet. Mange af bibliotekets besøgende har bemærket, at hylderne er blevet lavere. Børnebibliotekar Ulla Soon-Ja Jespersen forklarer: ”I stedet for at investere i nye reoler, har vi valgt at genbruge de gamle, klassiske grønne reoler fra 1981 ved at skære dem ned med en vinkelsliber. Det giver bedre udsyn, og nu kan børnene selv nå bøgerne på de øverste hylder.”
 
Flere lån af faglitteratur og øget læseglæde

For de faste besøgende på børnebiblioteket som Samuel Lund på 8 år, som ikke kan få nok af børnebibliotekets tilbud, er entusiasmen tydelig. Han fortæller: "Jeg kommer på børnebiblioteket rigtig tit, mindst en gang om ugen. Jeg låner romaner som 'Skolen med magiske dyr', men jeg kan også godt lide at kigge på fagbøgerne, der står på udstillingshylderne."
Marie Lund, der er Samuels mor, deler samme begejstring for biblioteket: "For os er biblioteket et sted fyldt med muligheder, hvor vi ser film, leger, finder bøger, deltager i teaterforestillinger og lytter til musik. Vi bruger mange af de tilbud, som biblioteket har at byde på.”
 
Flotte forsider giver flere udlån

Desuden har børnebiblioteket fået en omorganisering af både skønlitteraturen og faglitteraturen, hvor der er blevet installeret brede udtræksskuffer i børnehøjde med fagbøger og læseletbøger.
Et særligt fokus på synligheden af bøgernes forsider har også bidraget til at øge udlånet fortæller børnebibliotekar Ulla Soon-Ja Jespersen:
”Vi oplever en markant stigning i udlånet og generelt større fysisk aktivitet på børnebiblioteket efter vores ombygning. Vi lytter til alle vores lånere og bliver inspireret af deres læseoplevelser, valg af faglitteratur og idéer til oplevelser for børn.”
Børnebiblioteket byder - udover et bredt udvalg af bøger og film/spil til udlån - på en række hyggelige faciliteter til børn såsom legerum, læsehuler, interaktivt gulv med læringspil og endda børnetoiletter med lydeffekter fra havet og junglen.
 
Børnebiblioteket og fremtiden
 
Den positive udvikling viser et øget engagement i læsning, og det er afgørende for at sikre at børnene bliver dygtige læsere:
"Nye indsatser og initiativer på børnebiblioteket vil fortsat være i fokus, så vi kan imødekomme børnenes behov og interesser. Alt sammen for at sikre, at børnebiblioteket forbliver en kilde til glæde, læring og inspiration for alle vores besøgende" afslutter børnebibliotekar Ulla Soon-Ja Jespersen.
 
Biblioteksleder Trine Petersen supplerer: ”Vi lægger stor vægt på at have personale tilgængelig på børnebiblioteket. Vores mål er at formidle bøgerne og inspirere til mere læsning, og den gode relation skal vi også huske på i analysen af, hvad der virker. Jeg tror, at personalets tilstedeværelse har været en afgørende faktor for den stigning, vi har set i udlånstallene de seneste år sammen med den nye indretning og stærke fokus på formidling.”
 
Samlet set er udlånstallet på Holstebro, Ulfborg og Vinderup bibliotek steget mellem 10 og 13 % fra 2022 til 2023.
På landsplan stiger udlånstallene på folkebibliotekerne og ifølge Danmarks Statistik er der tale om en stigning på 8 %, idet bibliotekernes samlede udlån er steget fra 30,2 millioner i 2022 til 32,7 millioner i 2023.