Foto: Pressefoto

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
50 kr.
Bibliotek
Målgruppe
For alle
For voksne

Mi føst tuwsen uuor o væstjysk

09.04.24
Mine første 1000 ord på vestjysk

Marc Daniel Skibsted Volhardt har en københavnsk mor og en vestjysk far, og han har tilbragt mange af sine somre som barn i og omkring Vinderup. Det var her hans interesse for dialekt opstod.

Han har udgivet billedordbogen ”Mi føst tuwsen uuor o væstjysk”. Ordbogen henvender sig mest til børn, men voksne kan helt sikkert også få noget ud af bogen.

Marc fik idéen til at udvikle en måde til at skrive på vestjysk, da han opholdt sig i Vestjylland og hørte dialekten alle steder, men kun meget sjældent så den skrevet ned. Med hans interesse i sprogvidenskab, begyndte han tidligt at prøve at skrive nogle vestjyske ord og vendinger ned, og i den proces voksede behovet for at have en systematisk og brugbar retskrivning til vestjysk, så han ikke behøvede at bruge lydskrift.

Ifølge Marc fortjener vestjysk en retskrivning, som vi f.eks. ser i større grad på Bornholm og i Sønderjylland, da dette styrker lokalsamfundets identitet. Nogle få ting fandtes dog allerede, såsom brugen af w i meget større grad end på rigsdansk, og brugen af den foranstillede artikel "æ", som i f.eks. "æ hund", som man nogle gange ser i Vestjylland og som er en stærk jysk markør.

Om Marc Daniel Skibsted Volhardt

Til dagligt arbejder han ved Islands Universitet i Reykjavik, hvor han underviser i islandsk, dansk og sprogvidenskab. Han har boet i de fleste nordiske lande i kortere eller længere tid, og derfor taler han også de fleste nordiske sprog. Han taler en del spansk og fransk, da han har brugt af del tid på lingvistiske feltrejser i Mexico og på Jamaica.

Tags