Is du aldrig glemmer

Normalt spiser jeg sjældent is, men med majvarmen under huden, er det blevet nødvendigt at indtage en eller anden form for ”køleelementer” og så dukker minderne frem. Man siger at musik og særlige dufte i særlig høj grad er i stand til at fremkalde minder, men for mig er det altså is.

Hver gang jeg spiser vaniljeis kommer jeg til at tænke på min farmors hjemmelavede version. Æggene blev hentet i hønsegården og fløden i kostalden og tilsat en trillebørfuld sukker og vanilje samt 80ernes svar på Blomsterbergs mørke chokolade: Kogechokolade i gennemsigtigt plastik. Ingen vaniljeis kan måle sig med min farmors, det var sublimt tungesmeltende vidundermiddel og jeg glemmer det aldrig. Jeg forsøgte ofte selv at lave is, da jeg var i skolealderen. Det var frosne bananer på pind, saftevand i underlige beholdere og nu, hvor jeg selv har en datter på 11, gentager historien sig, og vi har fryseren fyldt med underlige hjemmelavede is, der får fryseren til at ligne en slagmark.

Når jeg er ude på tur og det bliver tid til en ”gammeldaws” is, er det minderne fra Sæby Havn, der vælter frem. Vi tilbragte utallige sommeraftener på havnen med kæmpeis i favnen efter tålmodigt at have stået i kø og ventet til det var vores tur til at svare på, om der skulle ”ekstra guf, syltetøj og flødebolle på”. Dengang kunne man ikke vælge at få den i bæger, og resultatet var altid smeltet is, der løb ned af armen, og et kræmmerhus, der smuldrede og fik ænderne i havnen hurtigt på land.

Når jeg finder isterninger frem, kommer jeg også til at tænke på dengang, det var fancy med frosne vindruer som isterninger. Nu har jeg opdaget, at det er trendy at lave spektakulære isterninger, man kan overraske gæsterne med. Eksempelvis kan man købe isterningbakker med runde huller, så man kan lave runde iskupler med glimmer udenpå og et lille bær indeni.

På biblioteket er varmen også krøbet ind, og kaffepausen er for manges vedkommende blevet udskiftet med en ispause. Ofte falder snakken på hvilke is-favoritter, vi har hver især og hvilke spændende hjemmelavede is, der er blevet produceret og smagt i de varme somre. Et år hvor det var ekstra varmt på biblioteket gik en flok kolleger sammen og indkøbte en ismaskine og havde på den måde et ”is-laug”, hvor de skiftevis producerede hjemmelavede is. Måske er det ved at være tid til endnu et is-samarbejde?
Vil du overraske familie og venner med hjemmelavet is, så har vi en hel del bøger stående med inspiration og opskrifter.

Prøv en af disse bøger:

Isdrinks: Eventyrlige mix med hjemmelavet is af Vibeke Bengtson og Jonas Bohn, samme forfattere har skrevet bogen Is hele året: Hjemmelavet is af sæsonens bedste råvarer. De to må virkelig fortære noget is.
Eller Elisabeth Johansson, der har skrevet ”Vild med is: Hjemmelavet is, parfait, ispinde, islagkager, knas, drys og marengs”

Hvem ved. Måske er du heldig selv at producere en is du aldrig glemmer.

Af  teamleder Trine Petersen
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 13. juni 2018

• Bog

N'ice cream : super sunde is

52 opskrifter på is, ispinde og isdesserter uden mælk, sukker, gluten eller tilsætningsstoffer
  • Bog

Is hele året : hjemmelavet is af sæsonens bedste råvarer

Mere end 50 isopskrifter baseret primært på lokale råvarer, lige fra grannålesorbet til tomatis. Opskrifterne er opdelt i årstider og suppleres med drinks og tilbehør til isen

Lomelinos is

Af Linda Lomelino (2016)
75 opskrifter på bl.a. flødeis, sherbeter og sorbeter, floats, desserter og iskager med tilhørende saucer og marengs

Lykken er is

Opskrifter på mange forskellige typer is - sorbet, mælkeis, parfait, sunde is, ispinde, isvafler, isdesserter, islagkager og kager med is
  • Bog

Vild med is : hjemmelavet is, parfait, ispinde, islagkager, knas, drys og marengs

170 opskrifter på flødeis, sorbet, parfait, yoghurtis, islagkager, ispinde og granité, som kan laves både med og uden ismaskine

Isbogen for ismaskineejeren

Opskrifter på flere slags is, som kan fremstilles med ismaskine. Grundopskrifter på forskellige istyper som gelato, parfaitis, yoghurtis og sorbet samt en række opskrifter med råvarer som frugt, chokolade og kaffe samt mere specielle ingredienser som ingefær, hybenrose, grøn te m.fl.
  • Bog

Isdrinks : eventyrlige mix med hjemmelavet is

Is

Af Anders Tychsen (1999)