Vintertid er læsetid

Når jeg når til denne tid på året, hvor det er mørkt, når jeg kører på arbejde og mørkt, når jeg kører hjem igen, så glædes jeg hver dag over, at mit liv er fyldt med skønne bøger. At være så heldig at kunne gå blandt reolerne på biblioteket, som bugner af spændende litteratur – flotte lækre kogebøger, fantastiske historier om verden omkring os og et hav af lokkende romaner, som kan få mig på rejse ind i spændende personers liv og fantasi. Her kan jeg vælge og vrage, og lade humøret og den øjeblikkelige interesse bestemme, hvilke sider, der nu skal vendes.

I år har jeg prioriteret rigtig meget dejlig tid til læsning af skønne romaner. Og der kommer så meget nyt og spændende. Om efteråret og vinteren er forlagene virkelig i udgivelseshumør, og Den store bogmesse i Bellacenteret i november er et eldorado for bogelskere. At få fantastiske læseoplevelser er godt – og for mig er det endnu bedre at give dem videre – det er jo derfor jeg er vild med at arbejde som formidler på biblioteket.

Lige nu kigger jeg tilbage på min store bogstak i 2017, og der ligger rigtig mange gode læseoplevelser. Maren Uthaug følger jeg hver dag i hendes striber på bagsiden af Politiken. Hun har skrevet flere romaner, og i år har jeg læst ” Hvor der er fugle”, som blandt andre er nomineret til DRs romanpris 2018. Maren tager os med til Vestnorge på et total vindblæst og afsidesliggende fyrtårn, hvor de mærkeligste familierelationer bliver optrævlet i et mix af svigt og ulykkelig kærlighed, blodskam og længslen efter en anden virkelighed. Det er en tragisk og barsk historie, men vanvittig godt komponeret og medrivende fortalt.

Der er flere barske romaner i stakken. Naja Marie Aidt har for mig leveret den mest uafrystelige roman med ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage”. Den er så anderledes disponeret, og det er tydeligt, at den ubærlige rystelse, sorg og smerte, hun oplevede i forbindelse med sønnen Carls død, forplanter sig i teksten til læseren. Puha – det rør mig bare at skrive dette. Det er stærkt og godt!

”Rud” af Camilla Hega Holst er endnu en barsk historie, hvor et turbulent og forlist ægteskab mellem Kaisa og Simon danner ramme for en fremragende roman, hvor teenagesønnen Maltes pludselig forsvinden og familiens leg om at gætte om historien er sand eller falsk, giver mig gåsehud bogen igennem.

Heldigvis er der også hyggelige og varme bøger i min bogstak i år. Dem vil jeg gemme til vi forhåbentlig ses til Bogcafe i januar og februar, hvor jeg sammen med to kolleger sætter Mad og Bøger på menuen 3 steder i Holstebro kommune.
Og så vil jeg skynde mig at komme videre med flere af de nye bøger, jeg også gerne vil fortælle om i 2018.

Vi høres ved.

Af  bibliotekar Iben Østerbye
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag, den 27. december 2017.

Materialer