Drømmen om de ekstreme togrejser

Nu tænker de fleste nok, at jeg vil fortælle om en eksotisk og strabadserende togrejse, som jeg har været på til en fjern destination med en af jordklodens historiske jernskinner, og med en anbefalelsesværdig oplevelse for livet i bagagen.

Det vil jeg ikke, for jeg har aldrig rejst særlig langt med tog, men jeg har til gengæld netop læst at togrejser bliver den næste store rejsedille, fordi nogle rejseselskaber har fundet ud af at lave detaljerede tog-pakkerejser, hvor alt er planlagt og det er nemt og bekvemt at hoppe af og på.
Samtidig er ”flyveflovheden” begyndt at sprede sig, og kan måske få Hr. og Fru Danmark ud på en alternativ rejseform – hvem ved.

Når man som jeg bor i provinsen og sjældent kører med tog, så kan det nemt komme til at lyde tillokkende og eksotisk at nyde bjergtagende udsigter fra togvinduet, frem for at blive klemt ned i et flysæde og sidde og glo på beigefarvede rullegardiner. Samtidig har jeg dog hørt fra min berejste kollega at noget af det, hun husker fra turen med den transsibiriske i 1988 er tre dage med birketræer, og hvor nedslående det var at stoppe på stationerne i det, der dengang hed Sovjetunionen, fordi alt de kunne se var gigantiske godsvogne og patruljerende soldater.

Jeg må dog indrømme at serien om de ”Ekstreme togrejser” (Chris Tarrant's Extreme Railways), som kører på DR lige for tiden fanger min interesse og gør mig nysgerrig på de mange historier, der ligger gemt i jernbaneskinner over hele verden.
Bøgerne gemmer også på nogle af disse historier og på hylden fandt jeg ”Oplev Europa med tog” skrevet af Britt Sallingboe sammen med en flok passionerede togrejsende, og hun indleder med 11 gode grunde til, hvorfor man skal vælge tog i stedet for fly. Bogen giver et godt indblik i, hvordan man kan opleve Europa med tog og er fyldt med nyttige tips. Bogen ”Den store jernbanebasar: med tog gennem Asien” er en rigtig rejseklassiker, der bringer læseren gennem en 4 måneder lang togrejse gennem Tyrkiet, Iran, Afganistan, Indien, Thailand, Vietnam og Japan og retur til London med de legendariske tog: Orient-ekspressen, Khyber Pass Local, Golden Arrow, Mandalay-ekspressen og Den Transsibiriske Jernbane. Bogen er en underholdende jernbane-odyssé og udkom første gang i 1975. 

Lige nu står der en hel del bøger om tog på Vinderup Bibliotek, for den 10. april er der foredrag med Flemming Bjerregaard Johansen fra Vinderup, der i 2018 rejste med den transsibiriske jernbane og denne aften fortæller han om den spændende men lange tur.

Der er langt mellem mine togrejser og da jeg ramte rejsealderen efter studentereksamen i 1996 var det back-pakker tid og ”interrail” var slet ikke populært. Derfor har jeg stadig den lange togrejse til gode, og tænker at en skønne dag står jeg på. 

Af  teamleder Trine Petersen
Tidligere bragt i Holstebro Onsdag den 27. marts 2019

04.04.19
Tags